Απλες συμβουλες, σε απλα ελληνικα (Goniometer, Correlation meter)

Απλες συμβουλες, σε απλα ελληνικα (Goniometer, Correlation meter)

Correlation meter
Αυτό που μας ενδιαφέρει να προσέξουμε, στην περίπτωση που δεν θέλουμε πολύ ενέργεια εκτός φάσης, είναι να βρίσκεται η μπάρα κοντά στο +1 το οποίο σημαίνει ότι είναι in-phase.
(-1 έχουμε όταν κάτι έχει απόλυτα ανάστροφη πολικότητα από το ένα ηχείο στο άλλο, που σημαίνει ότι ο ήχος αυτός θα εξαφανιστεί πλήρως σε ένα μονοφωνικό περιβάλλον)

Goniometer
Το goniometer είναι ένας σταυρός (συνήθως με μια οριζόντια και μια κάθετη γραμμη που τεμνωνται στο κέντρο τους (αν και συχνά συναντάται ως χ με τις γραμμες να τεμνωνται διαγώνια).
Η κάθετη γραμμή αντιπροσωπευει το mono/mid/Sum και η οριζόντια το stereo/side/difference.
Ενα υγιές στερεοφωνικό μουσικό αρχείο συνήθως μοιαζει με ρομβο ή αυγο και η περίπτωση συναγερμού είναι όταν κάτι δείχνει να γεμίζει όλο τον χωρο (και μοιάζει με τετράγωνο).

Ετσι λοιπόν όταν χρησιμοποιούμε stereo ήχους, όταν μιξάρουμε ήχους ηχογραφημένους από πολλά μικρόφωνα ταυτόχρονα, καθώς και όταν απλώνουμε τους ήχους μας αριστερά και δεξιά προσέχουμε πάντα το correlation meter να μην πέφτει πολύ και για πολύ ώρα κάτω του 0 καθώς και το goniometer να μην παίρνει τετράγωνο σχήμα.(ινσερτ ιματζ).

Φροντίζουμε ΠΑΝΤΑ να ακούμε σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα μονοφωνικά (εγώ θα πρότεινα το μεγαλύτερο μέρος της μίξης να γίνεται ακούγοντας μονοφωνικά). Είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξέρουμε κατά πόσο το άπλωμα στον οριζόντια άξονα (αριστερά-δεξιά) είναι επικερδές και δεν δημιουργεί συνθήκες πετάλου όπου τα βασικά στοιχεία της μουσικής πηγαίνουν νοητά κατά πίσω. Αυτά είναι 100 στις 100 φορές αναιμικά μιξ και συνήθως αποτελούν περιπτώσεις οπου ο δημιουργός ενώ αισθάνεται ότι όλα ειναι τοποθετημένα σωστά, πάντα νιώθει ότι η παραγωγή του υπολείπεται σε σχέση με τον ανταγωνισμό αλλά δεν μπορεί να εντοπίσει γιατί.

Στην φάση του mastering μπορούμε να διορθώσουμε το πρόβλημα είτε της υπερβολικής ενέργειας εκτός φάσης είτε της λίγότερης από όσο θα ήταν ευηχο ενεργειας εκτος φάσης, αλλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς να επηρεαστεί κάτι άλλο και φυσικά δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερα από το αν έχει γίνει ειδική μέριμνα κατά την διάρκεια του mix ώστε να μην υπάρχουν τέτοια θέματα.
Για αυτό συμβουλεύω όλους τους πελάτες μου να έχουν ως βασικό στοιχείο της μεθοδολογίας τους, το να τσεκάρουν τα δυο παραπάνω meters και στα επιμέρους stereo κανάλια, αλλά και στο master buss τους.